Alleen mensen die hun passie nastreven zijn gelukkig. Eens?

Sieta Keizer
4 min readApr 30, 2021

Iemand die zijn talenten gebruikt, is een gelukkig mens. Echter, passie is één ding. Je gelukkig en goed voelen in je werkomgeving het andere.

Waar ik het regelmatig over heb met de mensen die ik spreek in mijn praktijk, zijn waarden. En of de waarden die het meest belangrijk zijn voor ze, overeenkomen met de organisaties waarvoor ze werken. Loopt dat heel erg uit elkaar ‘dan gaat de liefde op den duur voorbij’, of in het geval van sommige cliënten ‘is de liefde allang over’. Je kan er weinig aan doen, maar je verpietert.

Opvallend veel mid-dertigers keren zich af van hun huidige werkzaamheden, en willen pertinent niet meer (mee) werken aan zaken die de aarde NIET helpen. Dus een keiharde sales functie in de mode, waarbij de mode niet sustainable is, is geen match made in heaven.

Maar ja, wat moet je dan??? Weten wat je niet meer wilt, en nog niet weten wat je wel wilt, kan een hele grote opgave zijn, want deze fase kan onzeker voelen. Het is raadzaam om jezelf de tijd te gunnen, onderzoek te doen, en te accepteren dat daar ook nare gevoelens bij komen kijken. Zo’n periode kan ronduit klote voelen, echter wanneer je je verdiept in jezelf en wat je werkelijk wil, komen daar mogelijkheden en kansen uit voort.

Om een ​​goede keuze te maken, moet je weten wie je bent en waar je voor staat, waar je heen wilt en waarom je daar wilt komen.

Is werkgeluk geluk hetzelfde als passie?

Werkgeluk bestaat uit meer dan alleen passie; het gaat er ook om dat de waarden van een organisatie stroken met iemand zijn of haar eigen waarden dus, en de mate van vrijheid en de mogelijkheden voor ontwikkeling die je krijgt, en de kwaliteit van de onderlinge relaties op het werk. In het verleden (en nu nog, zij het vanuit mijn rol als coach) heb ik veel gepassioneerde podiumkunstenaars begeleidt. Maar man, o man, wat was er in sommige gevallen veel narigheid te vinden op de werkvloer. Enerzijds de PASSIE en anderzijds een groot werkONgeluk. Wat niet heel gek is, een werkplek of organisatie biedt niet altijd ruimte voor jouw eigen waarden, behoefte aan vrijheid en ontwikkeling, en soms heb je collega’s of een leidinggevende waar je gek van wordt. In sommige situaties en/of producties was er dus VEEL passie en heel WEINIG werkgeluk. Stop een groep bezwete dansers na de voorstelling in een te kleine bus = geen werkgeluk. Heel simpel natuurlijk. Werkgeluk wordt vaak verward met het nastreven van je passie. Echter, het is iets anders.

Misschien, misschien is een grote passie hebben, of roeping ook niet aan iedereen besteed. Of denk je dat iets je passie is, maar is het eerder een idee, opgelegd door jezelf of je omgeving. Van je passie je werk maken kan een grote uitdaging zijn, lukt niet altijd of iedereen, of de noodzaak is er niet. Ook buiten je werk om kan je op een verschrikkelijk bedreven manier met je passie bezig zijn. En, niet iedereen hoeft ook topsporter of kunstenaar te zijn, hier succesvol in worden hangt soms van toevalligheden aan mekaar en daar heb jezelf niet altijd invloed op.

Echter, werkgeluk, is voor iedereen bereikbaar, en dat mag je jezelf gunnen voor elkaar te krijgen.

Ieder werkend mens heeft er iets aan om zich bezig te houden met vragen als ‘wat vind ik belangrijk’ en ‘waar wil ik naartoe en waarom’ en ‘hoe kom ik daar, weet ik wel wat werkt voor mij, waar sta ik voor?’. En ja, misschien leidt dit wel tot een carrièreswitch of minder willen werken omdat je je privéleven meer tijd en aandacht wil geven, of misschien juist andersom. Of kom je erachter dat het voor jou niet ‘the only way up’ is, dat je niet louter met een ladder steeds verder omhoog wil, op weg naar die managementfunctie, of werken als leidinggevende, of die ene rol bemachtigen. Wil je vooral veel verschillende dingen uitproberen. En zie jij je werkende leven als een groot klimrek.

Werkgeluk en passie, zijn twee verschillende dingen. Wat de samenleving ons laat zien via de media en het commerciële ‘geweld’ — denken in verliezers en winnaars, in het geen fouten mogen maken, mannen die niet mogen huilen, of vrouwen die besluitvaardig zijn, zijn een ‘bitch’, denken in dat alles maar maakbaar is — en wat je misschien zelf ten diepste voelt zijn vaker wel dan niet ook heel verschillend.

Wanneer je vastloopt, of juist helemaal niet, en hier mee aan de slag wilt gaan, voel je vrij om me te contacten. Ik puzzel graag met je mee.

Sieta

www.keizercoaching.com

--

--

Sieta Keizer

www.keizercoaching.com // Probeer, elke keer als je tegen de lamp loopt, een beetje licht mee te nemen. -Harrie Jekkers